Tanden bleken

Wie wil er nou geen wit en stralend gebit? Deze wens kan eenvoudig worden waargemaakt. Onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist kunt u zelf uw tanden bleken.

Kleur van uw tanden

Iedereen heeft een andere kleur tanden en kiezen. De kleuren van uw tanden en kiezen kunnen onderling verschillen. Zo kan het voorkomen dat één tand een sterk afwijkende kleur heeft van de rest. De kleur van uw tanden en kiezen is erfelijk bepaald. Tanden en kiezen zijn namelijk opgebouwd uit glazuur en tandbeen. De kleur en dikte van het tandbeen bepaalt de kleur van de tand.

Kleurverandering

Tanden kunnen om verschillende redenen donkerder worden. Dit kan komen door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Maar ook door roken. Tanden worden altijd iets donker naarmate u ouder wordt. Dit komt doordat de vorming van tandbeen altijd doorgaat. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage. Hierdoor valt de gelige kleur van het tandbeen meer op. Stoort u zich aan de gelige kleur? Wellicht is tanden bleken dan voor u de oplossing.

TANDEN BLEKEN BIJ DE TANDARTS

Uw tandarts of mondhygiënist kan beoordelen of een bleekbehandeling voor u geschikt is. Tanden moeten vrij zijn van lekkende vullingen. Ook moet er worden gekeken naar de oorzaak van de verkleuring. Bleken is niet altijd de enige of de beste oplossing. Ook bleken vullingen en tanden met een zenuwbehandeling niet mee. Overleg met uw tandarts over de mogelijkheden.

Wilt u graag uw tanden bleken? Doe dit dan onder begeleiding van een tandarts of mondhygiënist. Onveilige bleekbehandelingen kunnen namelijk schadelijk zijn voor uw gebit.

instructie Thuisbleken

Bij ons in de praktijk kunt u een instructiebezoek krijgen voor thuisbleken. Hieronder vindt u een overzicht van de instructie.

Het bleken van uw tanden gebeurt 's nachts. Dit betekent dat u 's avonds, na het tandenpoetsen en voor het slapen gaan, een bleeklepel in doet. Deze lepel wordt gevuld met bleekgel. Op de plaats van elke tand die gebleekt moet worden doet u een klein dotje bleekgel ter grootte van een speldenknop. Let goed op de dosering: wanneer u teveel bleekgel gebruikt dan kan dit voor irritatie van het tandvlees zorgen. Heeft u per ongeluk toch te veel gel gebruikt? Verwijder dit dan met een tissue. Wanneer de bleekgel in de lepel zit, kunt u de lepel in uw mond schuiven. Zorg dat het goed aangesloten zit om uw voortanden. Druk daarna de beugel goed aan. 's Ochtends doet u de bleeklepel uit door met uw nagels aan de rand bij de kiezen te trekken. Doe dit met beide handen aan de buitenkant van uw beugel.

De bleekperiode duurt maximaal 7 nachten. Geeft deze periode te weinig resultaat? Na overleg met uw tandarts of mondhygiënist kunt u eventueel langer bleken. Gebruik tijdens de bleekperiode zo min mogelijk rode wijn, tabak, koffie en thee. Overgebleven bleekgel kunt u bewaren in de koelkast voor het geval u in de toekomst nog een periode wilt bleken.

Het is mogelijk dat er tijdens de bleekperiode gevoeligheid optreedt. In dit geval is het een goed idee om een dag over te slaan. Blijft u last houden van gevoelige tanden? Neem dan contact op met onze praktijk. 

Uw oorspronkelijke tandkleur komt met de jaren weer terug, afhankelijk van roken en het drinken van rode wijn, koffie en thee. Vaak bent u met één spuitje bleekgel weer geholpen. U kunt zo'n spuitje verkrijgen in de praktijk

Meer informatie nodig?

Wilt u meer informatie over tanden bleken? Bekijk dan de onderstaande informatie uit de pdf. Staat dat wat u zoekt er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Beschikbare brochures

Laatste nieuws

Implantoloog

Uitbreiding werkzaamheden.

Lees meer

Een afspraak maken of afzeggen? Neem contact met ons op!

Maak een afspraak