Melkgebit

Kinderen krijgen eerst een melkgebit. Dit gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en slikken. Het melkgebit is van grote invloed op de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Ook speelt het een rol bij de ontwikkeling van het blijvende gebit. 

Wisselen van het melkgebit

Kinderen krijgen hun eerste melktand wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. De laatste melkkies komt door wanneer kinderen tussen de 24 en 30 maanden oud zijn. Het melkgebit bestaat hiermee uit 12 tanden en 8 kiezen. De meeste kinderen beginnen wanneer ze 6 jaar oud zijn met wisselen. De laatste kies wordt gewisseld wanneer de kinderen rond de 12 jaar oud zijn. Het volledig blijvend gebit bestaat uit 12 tanden en 16 kiezen.

Gaatjes in het melkgebit

Niet ieder kind heeft even veel kans op gaatjes. Toch is het mogelijk om, met een goede verzorging van het melkgebit, de tanden en kiezen vrij van gaatjes te houden. Een slechte verzorging van het melkgebit kan later voor problemen bij het blijvende gebit zorgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een tand of kies is getrokken. In het blijvend gebit kunnen tanden hierdoor scheef komen te staan.

Door uw kind al jong vertrouwd te maken met tandenpoetsen zorgt u ervoor dat dit geen vervelende bezigheid wordt. Wil uw kind niet dat zijn tanden worden gepoetst? Vraag dan de tandarts of de mondhygiënist om advies. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over het melkgebit? Download dan de onderstaande brochure van het Ivoren Kruis. Heeft u vragen over een ander onderwerp? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op via de website.

Beschikbare brochures

Laatste nieuws

Implantoloog

Uitbreiding werkzaamheden.

Lees meer

Een afspraak maken of afzeggen? Neem contact met ons op!

Maak een afspraak