Tanderosie

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of door maagzuur. Tanderosie is te voorkomen, maar moeizaam te behandelen. Deze aandoening komt het meeste voor bij kinderen tussen 10 en 18 jaar. Wilt u meer weten over tanderosie? Lees dan verder.

Tanderosie kind

Tanderosie komt het meest voor bij kinderen en jongvolwassenen. Het kindergebit is namelijk extra kwetsbaar voor deze aandoening. Dit komt doordat het glazuur van tanden en kiezen die pas zijn doorgekomen nog niet geheel uitgehard is. Dit geldt voor zowel het melkgebit als het blijvend gebit. Hieronder leggen we uit hoe u tanderosie bij uzelf en uw kind kunt voorkomen. 

Voorkom tanderosie

Tanderosie is het oplossen van glazuur door zuren in met name frisdrank. Wanneer er niks wordt gedaan aan tanderosie dan kunnen de zuren het tandglazuur oplossen. Hierdoor brokkelen voortanden af en ontstaan er putjes in de knobbels van de kiezen. Uiteindelijk komt het tandbeen bloot te liggen, wat erg gevoelig is. Gelukkig is tanderosie te voorkomen.

Tanderosie wordt voornamelijk veroorzaakt door zuren uit frisdranken. Het gaat er hierbij niet alleen om hoeveel zure producten u tot zich neemt, maar ook hoe lang u ze in uw mond houdt. Hoe langer een zuur product in uw mond blijft, hoe groter de kans op tanderosie. Ook maagzuur is een veroorzaker van tanderosie. Wanneer u vaak moet braken of last van oprispingen hebt, dan treedt de erosie sterker op. U kunt tanderosie  voorkomen door niet meer dan 2 tot 3 kleine limonadeglazen frisdrank te drinken, dit geldt ook voor limonade. Drink zoveel mogelijk water, melk, koffie of gewone thee zonder suiker of met een zoetje. Vruchten- en kruidenthee wordt afgeraden. Probeer frisdrank ook zo kort mogelijk in uw mond te houden door met een rietje te drinken. Daarnaast wordt het aangeraden om twee maal per dag uw tanden te poetsen en één uur voor het tanden poetsen geen frisdrank te drinken.

Meer informatie

Heeft u of uw kind last van tanderosie? Maak dan een afspraak bij Tandartsenpraktijk Adding. Wij zullen u zo goed moglijk helpen! Heeft u nog vragen? Of wilt u meer informatie over een onderwerp? Neem dan contact met ons op! 

Beschikbare brochures

Laatste nieuws

Implantoloog

Uitbreiding werkzaamheden.

Lees meer

Een afspraak maken of afzeggen? Neem contact met ons op!

Maak een afspraak