Gaatje vullen

Heeft u een gaatje in uw tand of kies dat gevuld moet worden? Dat kunnen wij voor u doen. Als het gaat om een klein gaatje, wordt dit verzorgd door de mondhygiëniste. Het kan ook door één van onze tandartsen worden gedaan.

Hoe ontstaat een gaatje?

Het speeksel zit vol met bacteriën. Voeg hier voedsel aan toe en er ontstaat tandplak op de tand of kies. Dit is een soort kleverig laagje van bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat voedselresten omgezet worden tot zuur. Wel is het zo dat ook het glazuur kan aantasten waardoor er een gaatje ontstaat. Een gaatje komt het vaakst voor in groeven van de kiezen en tussen tanden waar de borstel moeilijk bij kan. Het is daarom verstandig wanneer er een gaatje ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen voordat dit pijn of wortelpuntontstekingen veroorzaakt. 

Hoe herken je een gaatje?

Vaak merk je een gaatje pas op als het al te laat is en de tand of kies pijn gaat doen bij het eten en drinken. Andere symptomen zijn slechte adem, vieze smaak en gevoeligheid van de tand of kies. Niet elk putje of groefje in een tand hoeft een gaatje te zijn. Datzelfde geldt voor donkere verkleuringen of witachtige vlekken op de tanden. Ook kan er schijnbaar niets aan de hand zijn, terwijl de tandarts toch een gaatje ontdekt.

Gaatje in tand of kies

Hoe werkt dat nu precies, het vullen van zo'n gaatje? Dat hangt natuurlijk af van de ernst van het gaatje. Vaak zal er een gedeelte van de tand weggehaald moeten worden door te boren. Daarna wordt het gaatje gevuld en is uw tand of kies op die plaats weer beschermd tegen tandbederf.

Gaatjes vullen met verdoving

Of het om een klein of groot gaatje gaat of om een langdurige behandeling, u kunt er altijd voor kiezen dat de behandeling met verdoving wordt uitgevoerd. Veel mensen vinden het prettig om zeker te weten dat het vullen van het gaatje geen pijn doet en kiezen daarom voor een verdoving. Toch zijn er ook veel mensen die vinden dat ze meer last hebben van de verdoving dan van het kortstondige vullen van het gaatje. De keuze is aan u. Uiteraard zullen wij u hierin adviseren.

Maak een afspraak

Heeft u een gaatje in uw tanden dat gevuld moet worden? Maak telefonisch een afspraak met onze praktijk via 0516-513739.

Laatste nieuws

Implantoloog

Uitbreiding werkzaamheden.

Lees meer

Een afspraak maken of afzeggen? Neem contact met ons op!

Maak een afspraak