Wortelkanaalbehandeling

Uw tanden zitten vast met wortels. In deze wortels loopt een kanaal: het wortelkanaal. In het wortelkanaal zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levende weefsel wordt ook wel 'pulpa' genoemd. Wanneer dit weefsel ontstoken is, of ontstoken is geweest, dan voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Ontstoken tandweefsel

Door een lekkende vulling of tandbederf kan tandweefsel ontstoken raken. Ook kan het weefsel ontstoken raken door een harde klap op uw tand. De eerste tekenen van ontstoken tandweefsel zijn gevoelige tanden en kiezen. Ook hevige pijnklachten komen voor. Wanneer het tandweefsel ontstoken is, dan moet de tandarts het weefsel verwijderen, omdat het anders zal afsterven. Wanneer de onsteking niet verwijderd wordt, kan het zich uitbreiden naar uw kaakbot. Hierdoor kan kaakbot rond uw tanden en kiezen verloren gaan, waardoor tanden en kiezen gaan uitvallen.

De wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vaak maakt de tandarts van tevoren een röntgenfoto. Op deze manier kan hij de situatie goed inschatten en weet hij hoe hij u moet behandelen. Tijdens de behandeling maakt de tandarts eerst uw tand of kies open om het ontstoken weefsel te verwijderen. Vervolgens reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het schoon met desinfecterende vloeistof. Hierna worden de kanalen gevuld. Na de behandeling sluit de tandarts uw tand of kies weer af met een vulling. Wanneer een tand of kies al ernstig verzwakt is, dan kan er een kroon nodig zijn.

De kosten van een wortelkanaalbehandeling

Bent u benieuwd naar de kosten van een wortelkanaalbehandeling? Het kan zijn dat de behandeling (gedeeltelijk) vergoed wordt. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of heeft u een vraag? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Beschikbare brochures

Laatste nieuws

Implantoloog

Uitbreiding werkzaamheden.

Lees meer

Een afspraak maken of afzeggen? Neem contact met ons op!

Maak een afspraak