Blokbeugel

Het kan dat uw kind een beugel nodig heeft omdat de kaken niet goed op elkaar aansluiten. Een blokbeugel, ook wel een aktivator genoemd, helpt om kaken recht op elkaar te zetten. Blokbeugels worden vaak bij jonge patiënten gebruikt, omdat deze beugels alleen zin hebben wanneer de kaak nog in de groei is.

Wat is een blokbeugel?

Een blokbeugel is een losse beugel die gemakkelijk in en uit kan worden gedaan. Deze beugel zorgt ervoor dat de kaken recht worden gezet, zodat kauwen, praten en het sluiten van de mond beter gaat. De beugel heeft een blokvorm en klemt aan de bovenkaak, terwijl hij tegelijkertijd de onderkaak naar voren duwt. Natuurlijk hoef je met een blokbeugel niet de hele tijd de beugel dicht te bijten, maar iedere keer dat je slikt bijt je automatisch de onderkaak in de beugel. Op deze manier groeien de kaken in de goede stand.

Wanneer heb ik een blokbeugel nodig?

Een blokbeugel wordt geadviseerd wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat. Dit noemen we ook wel een 'overbeet', omdat de voortanden ver over de ondertanden sluiten. De orthodontist bepaalt hoe lang het nodig is om een blokbeugel te dragen. Na de aanbevolen draagperiode zullen boven- en onderkaak weer goed op elkaar aansluiten. Het is belangrijk om te weten dat een blokbeugel alleen werkt wanneer een patiënt in de groei is, omdat alleen dan invloed kan worden uitgeoefend op de stand van de kaak.

Een blokbeugel laten maken

Voor een blokbeugel worden twee afspraken gemaakt. Tijdens de eerste afspraak worden er afdrukken genomen van het gebit. Hiermee worden gipsmodellen gemaakt. Vervolgens wordt de stand van de onderkaak bepaald. Dit wordt gedaan met een dik wasblok waarin wordt gebeten. Het is de bedoeling dat er zo in het wasblok wordt gebeten, dat de onder- en bovenkant van de voortanden recht boven elkaar staan. Dankzij het gipsmodel en het wasmodel kan een optimale pasvorm voor de beugel worden ontworpen. Tijdens de tweede afspraak, meestal een week later, kan de beugel worden geplaatst.

Neem contact met ons op

Rob Adding is onze tandarts voor orthodontie. Bij ons worden niet alleen 'eigen' patiënten behandeld, maar ook patiënten die worden doorverwezen door andere lokale tandartsen. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak of het aanvragen van meer informatie. Meer weten over het dragen van een blokbeugel? Op ons informatieblad over blokbeugels vindt u meer informatie en praktische tips.